top of page

Schedelvervorming en voorkeurshoudingen

Vaak ontstaan voorkeurshoudingen al voor de geboorte of intra-uterien. De baby kon al vroeg ingedaald zijn of tegen het bekken liggen drukken. Echter sinds het advies om jonge baby’s (ivm de veiligheid) op de rug te laten slapen, is het aantal baby’s met een afplatting van de schedel de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. 
Omdat jonge baby’s het hoofdje nog niet in het midden kunnen houden, zal onder invloed van de zwaartekracht het hoofdje naar 1 kant vallen. Als de baby het hoofdje steeds naar dezelfde kant houdt ontstaat er een voorkeurshouding, waardoor een afplatting van de schedel kan ontstaan (plagiocephalie) of wanneer de baby te weinig roteert met het hoofd kan een afgeplat achterhoofd ( brachycephalie) ontstaan. 
 
 
 
 
 

 
 
 
De rugligging en andere maatregelen hebben er wel voor gezorgd dat wiegendood drastisch is verminderd. Dus als slaaphouding is rugligging absoluut te adviseren. 
Toch is het belangrijk om tijdens het wakker zijn de baby in alle houdingen en vnl buikligging te stimuleren. 
Buikligging is van groot belang voor het verder ontwikkelen van andere motorische vaardigheden zoals het kruipen, optrekken, stappen.... 

Als de voorkeurshouding blijft bestaan en adviezen niet helpen, is kinderkinesitherapeutische behandeling zinvol.
 
Wat kan ik voor uw baby betekenen? 

Door mijn kennis van de normale ontwikkeling kan ik de motoriek van je kind helpen stimuleren. Jullie krijgen tips en advies mee naar handling en positionering van je baby. 
Soms kan het zijn dat er reeds verkortingen of bewegingsbeperkingen aanwezig zijn. Die kan ik via mobilisaties en facilitaties verbeteren.
Om een goede evolutie objectief te kunnen evalueren, neem ik indien u dit wil een plagiocephalometrie af. 

Met behulp van plagiocephalometrie kan ik eveneens de ernst van de afplatting gaan berekenen via een app meting. Op die manier kan de evolutie objectief bekeken of vergeleken worden. 


 

plagiocephalie_edited.jpg
meting .jpg
20190217_143809.jpg
20190217_145018.jpg
bottom of page